uslovi-za-posao-dispecera

Nekoliko stvari važnih za dispečerski posao...

Verovatno si do sata hiljadu puta čuo da se tvoj drug, drugov drug (ili drugarica) zaposlio u Američkoj firmi koja se bavi dispečom, i da ona (ili on) imaju platu koja ide i preko 2000 eura. Uglavnom, većina kandidata koja se prijavljuje za posao dispečera, prijavljuje se jer je plata visoka. Ali hajde da zaista od početka do kraja prođemo koji su uslovi za posao dispečera.

Zašto Američke firme zapošljavaju dispečere iz Srbije?

U proteklih nekoliko godina, postalo je veoma popularno da Američke firme otvaraju poslovne pozicije za dispečere iz Srbije. Jedan (ako ne i jedini) razlog za to jeste JEFTINA RADNA SNAGA. Da, dobro ste čuli, za posao dispečera u Americi plate su i preko 6000 eura, što navodi vlasnike firmi da svoj posao obavljaju mimo Amerike, tačnije u zemljama kao što su Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

Ono što je još interesantnije, firme su u vlasništvu Srba, Bosanaca, Makedonaca, crnogoraca… ko će kome ako neće svoj svome 🙂

Koji su zahtevi da postaneš dispečer?

Kada smo načisto da nam je plata od preko 1000 eura potrebna, vreme je da prođemo šta je sve ono što će firma za koju apliciraš tražiti od tebe:

 1. Engleski jezik- s obzirom da apliciraš za posao u Americi (iako ga radiš odavde), dobro poznavanje engleskog jezika je ključno. Naravno postoje termini sa kojima ćeš verovatno prvi put da se susretneš, ali nemoj to da te brine, svi smo mi billi na početku i sve se nauči, bitna je volja…
 2. Multitasking- ili u prevodu da obavljaš više zadataka odjednom. Najčešće se odnosi na sposobnost kandidata da odgovara na telefonske pozive, email-ove i prati kretanje vozača bez da mu obavljanje jednog zadatka remeti drugi.
 3. Timski rad- kao i u svakom poslu gde postoji kolektiv. 
 4. Druga i Treća smena- tako je kako je, ali već kad želimo da radimo za Amere, red je da se prilagodimo i njihovoj vremenskoj zoni. Smene počinju posle 13h i završavaju se narednog dana oko 6 ujutru.
 5. Znanje- pre par godina, firme su zapošljavale bez uslova da neko ima iskustva u dispeču, ali danas se situacija znatno promenila, s obzirom da je sve više kako firmi tako i dispečera koji su u ovoj branši. Ono što je sigurno, s vremenom će biti sve veći kriterijumi po pitanju iskustva kada je posao dispečera u pitanju. Ali dok još uvek postoji mogućnost da se bez iskustva zaposliš E Book može da ti pomogne kako bi se bar malo upoznao sa osnovama koje svaki dispečer trebao da zna. 

Koje poslove obavlja dispečer?

Kao što smo u prethodnom poglavlju naveli, dispečer mora da poseduje multitasking kako bi posao mogao da bude dobro obavljen. U nastavku ćemo da navedemo neke od poslova dispečera uz napomenu da svaka firma ima svoju raspodelu poslova, ali u većini firmi sve navedeno obavlja dispečer:

 1. Provera vozača – na početku svoje smene, dispečer bi trebao da proveri sa svojim vozačem da li je spreman za novi dan (uz komentar vozača, naravno da je sve u redu nemoj da mi postavljaš glupa pitanja 😀 ,  ali tako je kako je, učimo školski)
 2. Proveravanje i praćenje e-mail ova, kao i odgovaranje na iste;
 3. Komunikacija sa brokerima – kupovina ruta/tura, komunikacija oko utovara, istovara ili problema koji mogu da se jave
 4. Dispečovanje vozača – slanje svih informacija vozaču o robi koju trebaju da pokupe (lokacija, težina,vreme itd)
 5. Praćenje vozača da li su krenuli/došli na utovar/istovar kao i obavešavanje brokera o statusu
 6. Podrška za sve (ne)predviđene situacije koje mogu da se jave u toku smene
 7. Organizacija i priprema logistike kako za tekući tako i za naredni dan (pravljenje rasporeda, kupovina tura…)

Da li transportne kompanije zapošljavaju samo dispečere iz Srbije ili imaju i neki drugi poslovi?

Transportne kompanije, ne zapošljavaju samo dispečere! Kao i većina firmi, i transportne firme imaju više kadrova, prema tome, za svakog ima po nešto. Složićete se samnom, nije svako za sve, pa tako i nije svako rođen da bude dispečer. Ostali kadrovi u kamionskoj industriji (pored dispečera):

 1. Recruiting (rekruter)- kadar koji se bavi zapošljavanjem, ali ne bilo koga, bavi se zapošljavanjem vozača! 
 2. Accounting – kadar koji je odgovoran za knjigovodstveni deo. Zaduženja: naplata mušterijama, obračun plata za vozače, isplata plata vozačima, vođenje kompletne dokumentacije o prihodima i rashodima firme…
 3. Safety – odnosno bezbednost, kako kamiona tako i vozača. U zavisnosti od veličine firme, safety departman može da bude ( i u većini slučajeva jeste) podeljen na više oblasti (ELD, Maintenance itd)

 

Ukoliko misliš da ispunjavaš gore navedene kriterijume i da je ovo i dalje posao kojim želiš da se baviš, a ne znaš odakle da kreneš, u ponudi imamo obuke za dispečere 🙂 Pored toga što imamo organizovane grupne obuke koje možeš da pohađaš kako online tako i u Novom Sadu, takođe nudimo opciju i obuka 1:1 gde ćeš raditi sam sa mentorom u terminima koji tebi odgovaraju.

#jerzbogzatoštosamdispečer

Poseti Dispečeri.rs YouTube kanal ovde.

2 Comments

 1. Imam zelju da postanem dispecer znanje englesko b1 iz Bosne sam imam iskustva u invoicing kao customs Clark z gerlach ako mi to moze pomoci sta. Hvala

 2. Pozdrav , zanima me konkretno ovaj posao , znam engleski , imam organizacione sposobnosti , snalqzim se na racunaru , zainteresovan sam za obuku online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *