ŽELIŠ DA POSTANEŠ DISPEČER? ZA KOGA ĆEŠ USTVARI DA RADIŠ?

Kako bismo najbolje mogli da definišemo dispečera i da damo odgovor na pitanje za koga radi dispečer, prvo ćemo da objasnimo kako izgleda lanac u kamionskoj industriji i ko sa kim ugovara odnosno pregovara kako bi posao bio urađen od početka do kraja.

SHIPPER

Shipper (odnosno pošiljalac) je osoba ili kompanija, koja distribuira proizvode. Shipper može biti ili vlasnik proizvoda ili distributer istih.

BROKER

Broker je posrednik između shippera (pošiljaoca) i carriera (transportne kompanije) . Umesto da preuzme teret, posrednik olakšava komunikaciju između pošiljaoca i prevoznika. Oni su ti koji se staraju da primopredaja ide glatko između prevoznika i pošiljalaca, i da teret stigne bezbedno, na vreme.

CARRIER

Carrier je prevoznik odnosno transportna kompanija koja u svom vlasništvu ima kamione.

RECEIVER

Receiver je osoba ili kompanija  koja FIZIČKI prima robu od shippera.

Primer Coca Cola

Zamislimo fabriku gde se proizvodi Coca Cola. Nakon proizvodnog procesa, proizvod treba da se distribuira na određene lokacije (u slično ili isto vreme). U početnoj tačci fabrika Coca Cola je Shipper odnosno POŠILJALAC svog proizvoda. S obzirom da proizvod ide na više lokacija i da proizvođaču treba dosta vremena da sve to organizuje, kako bi sebi olakšao sam proces prevoza on sklapa dogovor sa BROKERSKIM firmama i koristi njihove resurse kako bi distribuirali svoj proizvod. 

Za razliku od pošiljaoca, broker ima saradnju sa transportnim kompanijama koje angažuje za prevoz robe odnosno poizvoda. Na koji način broker to radi? Pored redovnih saradnja sa određenim transportnim kompanijama, brokeri koriste platforme na kojima oglašavaju robu koja treba da se preveze. Ukoliko kriterijumi odgovaraju transposrtnoj kompaniji (vreme, mesto, cena, težina), ona preuzima na sebe odgovornost da će datu robu prevesti do krajnjeg korisnika odnosno kupca.

ZA KOGA RADI DISPEČER?

Dispečer radi za carrier-a odnosno transportnu kompaniju, i njegov posao je da u ime transportne kompanije sklapa određene poslove. Pored toga što uzima ture od brokera, dispečer je zadužen za kompletnu logistiku kamionske flote i komunikaciju sa vozačima.

ŠTA SVE PODRAZUMEVA POSAO DISPEČERA?

Sada kada smo ustanovili da dispečer radi za transportnu kompaniju i da je zadužen za kompletnu logistiku posla, hajde da prođemo svaki deo posla dispečera:

  1. Na koji način dispečer uzima turu? Dispečer uzima ture za svoje kamione na osnovu lokacije gde se kamion u datom momentu nalazi. Traži se najbliža lokacija mestu gde se kamion nalazi.
  2. Komunikacija sa brokerom- zatim se ili preko telefona ili preko e-mail-a komunicira sa brokerom o uslovima za samu turu. Vreme utovara, vreme istovara, cena. Vrlo je bitno da se pregovara oko same cene i da se ispregovara najviša moguća cena (brokeri uvek imaju prostora za cenkanje).
  3. Kada smo dogovorili sve detalje oko saradnje, sve to treba staviti na papir. Prvo se popunjava paket koji broker šalje transportnoj kompaniji kako bi uspostavili saradnju (ugovori, osiguranje i sve neophodna dokumentacija). U momentu kada je saradnja uspostavljena, na red dolazi predračun odnosno Konfirmacija, koja mora da sadrži sve neophodne elemente o samom prevozu ( podaci o brokeru, transportnoj kompaniji, mesto gde se roba utovara, mesto gde se roba istovara, koja je vrsta robe, vreme utovara odnosno istovara, specijalne instrukcije za vozača itd). Kada konfirmacija bude potpisana od transportne kompanije i vraćena brokeru možemo da pređemo na dalje korake.
  4. Dispečovanje vozača – podrazumeva davanje jasnih instrukcija vozaču o turi koju treba da ima. Vreme i mesto utovara, vreme i mesto istovara, specijalne instrukcije.
  5. Redovno obaveštavanje brokera o statusu pošiljke. Da li je roba pokupljena, lokacija vozača, da li je roba istovarena. 
  6. U momentu kada je roba dostavljena, obaveštavanje brokera i slanje dokaza odnosno dostavnice robe. 

Kada se završi ceo proces dispečer traži narednu turu koja je najbliža mestu gde je prethodna roba isporučena.

DA LI JE POTREBNO ISKUSTVO DA BI RADIO KAO DISPEČER?

Do pre samo par godina, posao dispečera nije bio toliko aktuelan u Srbiji, ali danas kada je sve više Američkih kompanija počelo da otvara kancelarije širom Srbije, sve više se traže dispečeri koji imaju iskustva. U skladu sa tim, mi smo pokrenuli kako osnovne tako i napredne obuke za dispečere gde za samo mesec dana možeš da naučiš osnove iz dispeča i počneš svoju dispeč avanturu. 

Pored obuka koje pružamo, našim potencijalnim kandidatima smo pripremili E-Book kako bi se upoznali sa osnovama dispečerskog posla i vide da li je to branša u kojoj mogu da se pronađu. Ukoliko misliš da je ovo idealan posao za tebe i želiš da naučiš, pored grupnih obuka (koje imamo kako online tako i u Novom Sadu), nudimo ti mogućnost rada jedan na jedan sa mentorom. 
Poseti Dispečeri.rs YouTube kanal ovde.