dispecer za americko trziste

ŠTA SVE MORAŠ DA PROMENIŠ DA BI POSTAO DISPEČER ZA AMERIČKO TRŽIŠTE?

Ok, sad kad sam vas upoznala sa kriterijumima koje morate da ispunite kako biste postali dispečer, red bi bio da vas uputim i to što moraš da promeniš kako bi bio zvezda ovog posla. Plakaćemo kasnije sad je vreme da nabrojimo top 6 ključnih navika koje moraš da promeniš da bi bio dispečer za američko tržište (ne moraš ti ništa al se prilagodi)!

1. IDENTITET

Da da, dobro si čuo. Počinješ da radiš za Američko tržište, ime mora da ti bude zvučno toliko da svi padnu u trans. Evo na primer, moje ime je Ivana a umetničko mi je Eve ( Iv nova nada… smejali su se nekada kad sam pisala pesmicu da sam nova nada a gle sad… haters gonna hate) 😀 Tako da, za domaći zadatak izaberi sebi neko lepo ime kako bi bio prepoznatljiv u ovom ludilu.

2. DAN ZA NOĆ

Tako je kako je, svi smo mi ušli u ovu priču zato što je dobro plaćeno. Što ne platiš na mostu platićeš na ćupriji, zato se oprosti od svog poslepodnevnog života je kamion mora da se kotrlja po USA time. Smene počinju u 13h i traju dok sve nike pokriveno!

3. GEOGRAFIJA

Slobodno možeš da staviš po strani sve što smo učili u osnovnoj školi, vreme je da počneš da učiš Američku geografiju. Ne samo geografiju, nego svaku državu, svaki region, svaki put… Hajde hajde vreme je pred tobom, možeš ti to. Nije do mene, do Kolumba je on je otkrio Ameriku ja te samo uvodim u celu ovu priču 😀

4. SATNICA

I brojanje do 24 možeš da ostaviš po strani. Ovde se broji do 12. Ovo nam bar nije teško palo, nije dobro da se previše zamaramo. Ali hajde da utvrdimo gradivo 12AM-11:59AM je pre podne a od 12PM:11:59PM podne (odnosno noć). Nije teško zar ne?

5. VUK KARADŽIĆ

“Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano”, ni od ovoga vajde prevelike nemaš, hteo ti to ili ne nakon određenog vremena počinješ da misliš na engleskom. Momenat kad kreneš da sanjaš je već zabrinjavajuć, ali da te utešim, kad skorz uđeš u materiju nemoj da te brine ako s vremena na vreme budeš sanjao kamione na putu i kako vozaču dispeč poslao nisi 😀

6. HRANA

Ovaj deo bih volela da preskočim ali ne mogu. Posao dispečera je zaista lep i dinamičan, ali bude momenata kada je jako stresno. I šta radiš u tim momentima? Jedeš naravno! I to ne bilo koju hranu, junk je the best! Što više brze hrane i slatkiša kad ti padne šećer, jer vozač je baš tada zaglavio na istovaru a ti si mu našao sledeću turu. 

7. PSOVANJE

Znam, znam nije lepo što ovo pričam ali tako je kako je. Moraš negde sav taj stres da izbaciš (a ne možeš brokeru ili vozaču ipak od njih zavisiš). Svi smo mi bili fini i umiljati i onda nas je muka navela da budemo kočijaši 😀 čast izuzecima kojih je malo (pišu mi ljudi na Instagramu pa imam dobru listu svakodnevnih psovki). U skladu sa ovom temom, ukoliko želiš da obraduješ svog kolegu jedan vrlo personalizovan poklon, za 3 dana stiže mu na kućnu adresu.

ŠTA ĆEŠ SVE DA NAUČIŠ NA OBUCI ZA DISPEČERE?

Što se tiče same obuke, fokus stavljamo isključivo na Američku geografiju, Vremenske zone i terminologiju koju ćeš da koristiš. Za Identited i plan ishrane prepusti se svojoj mašti 🙂

Ukoliko i dalje misliš da je ovo posao tvojih snova i da sve gore navedeno nije problem, u ponudi imamo grupne online obuke, obuke u Novom Sadu kao i 1:1 obuke gde radiš sam sa mentorom. Nemoj da zaboraviš da pogledaš E-Book posle svakog poglavlja imaš i mini test kako bi se što lakše spremio za razgovor za posao.
Poseti Dispeč Priče YouTube kanal ovde.