dispecer-bez-iskustva

DISPEČER BEZ ISKUSTVA?

Ukoliko ste u potrazi za poslom dispečera a nemate iskustva, u nastavku sledi nekoliko saveta kako da brže dođete do posla.

Pre nego što krenemo, volela bih da Vas malo bolje upoznam sa promenama koje su zadesile kamionsku industriju, i zašto sve veći broj kompanija traži iskusne dispečere.

Posao dispečera je prilično nova pozicija kako u Srbiji, tako i u zemljama u regionu. Pre desetak godina, prve Američke firme su krenule da zapošljavaju ljude sa naših prostora, kako bi smanjili sebi troškove radne snage. Da, dobro ste čuli! Jedan (ako ne i jedini) razlog zašto su Američke firme odlučile da zapošljavaju dispečere iz Srbije jeste niska cena radne snage. U momentu kada su krenule prve pozicije za posao dispečera, prosečna plata dispečera bila je oko 40.000 dinara (350 eura). Dakle, ni nama iskusnima nije odmah upala “kašika u med”. Situacija se znatno menja u momentu kada su firme krenule da se šire velikom brzinom. Šta to podrazumeva? Većina nas je počela da radi za male kompanije koje su imale svega nekoliko kamiona i rast tih kompanija (kupovina nove opreme i širenje same kompanije), dovela je do toga da i mi zajedno sa njima rastemo (u svakom smislu te reči- kako iskustvom tako i da nam raste plata, do cifra koje su i danas prilično velike za naše uslove). Ono što je isto bitno napomenuti, jeste da za posao dispečera, do pre samo godinu dana, većina firmi je zapošljavala dispečere bez iskustva, što nažalost danas nije slučaj. Jedan od glavnih razloga zašto firme traže iskusne dispečere leži u tome što je kamionska industrija u proteklih godinu dana doživela ogroman krah. Veliki broj firmi se zbog situacije na tržištu zatvorilo, što je dovelo do toga, da kod nas, na tržištu rada, ima dosta iskusnih dispečera koji su u potrazi za poslom, pa samim tim, firme, kako ne bi obučavali nove ljude, mahom zapošljavaju iskusne. Da li to znači da nema prostora za nove ljude? Naravno da NE! I dalje postoji dovoljan broj firmi, koje zapošljavaju ljude bez iskustva.

KAKO DA NAUČIŠ POSAO DISPEČERA ZA MANJE OD MESEC DANA?

Odmah da se razumemo, posao dispečera nije nešto što može da se nauči za mesec dana (naročito kada pričamo o iskustvu), ali je sasvim dovoljno vremena, kako biste savladali sve osnove i uputili se u ovaj posao.  Na osnovnoj obuci za dispečere za samo četiri nedelje, proćićemo kao teorijski tako i praktično sve ono što će Vam trebati kao budućim dispečerima. Obuke su koncipirane tako, da hronološki učimo gradivo, koje iz predavanja u predavanje nadograđujemo i praktično primenjujemo. Ukoliko ipak, ne želite da upisujete kurseve za dispečere, evo nekih smernica odakle da krenete da učite:

  • Mapa Amerike- što se tiče same mape, moj savet i polaznicima kursa jeste da nema potrebe da je učite napamet. Samo poznavanje Američke geografije dolazi kroz praktično iskustvo. Ono što je Vama najbitnije, jeste da se upoznate sa regionima u Americi (Midwest, East, Northeast i West) kao i njihovim najbitnijim karakteristikama.
  • Vremenske zone- isto važi kao i za Američku geografiju, ovaj deo se najlakše savlada praktično, a dok se ne savlada, tu je stari dobri Google.
  • Vrste kamiona/prikolica- većina firmi koje zapošljava dispečere radi sa Dry Van, Flatbed, Straight Box Truck, Reefer i Car Hauling prikolicama/kamionima. Na Vama je da se informišete o osnovnim karakteristikama istih
  • Vrste vozača kao i radno vreme vozača
  • Osnovna papirologija- Carrier packet (MC Authority, W9, COI, Broker-Carrier Agreement), Rate Confirmation, BOL, POD, Factoring, Void Check.
  • Dodatne naknade- TONU, Lumper Fee, Detention, Layover.
  • Load Board- tj portali gde se traže ture za vozače/kamione, ovde konkretno mislimo na DAT
  • Dispečovanje vozača

ŠTA ĆEŠ RADITI KAO DISPEČER U PRVIH MESEC DANA U FIRMI?

Bilo da ste završili kurs za dispečera ili ste sami istraživali ovu temu, svakako da ako dolazite u firmu kao neko ko nema iskustva, neće se od Vas očekivati da odmah sednete i radite sa kamionima.
Ono što Vas, kao neiskusne kolege čeka jeste asistiranje iskusnom dispečeru, odnosno TRACK and TRACE pozicija.

Šta je Track and Trace i šta ćeš zapravo raditi? 
Track and Trace podrazumeva kadar podrške. Vaš zadatak će biti da potpisujete dokumentaciju koju ćete dobiti od brokera u momentu kada je tura dodeljena,unošenje dokumentacije u sistem, deljenje statusa brokerima o lokaciji vozača, dispečovnje vozača, komunikacija sa drugim kadrovima itd. 

Uz našu osnovnu obuku, u potpunosti ste pripremljeni za Track and Trace poziciju. Na predavanjima, radimo praktične vežbe koje se tiču potpisivanje papirologije, dispečovanja vozača, komunikacija sa brokerima, komunikacija sa osiguranjem, traženje tura na load boards, a oni najsmeliji kandidati imaju priliku i da pozovu brokere.

KOLIKO MOŽEŠ DA ZARADIŠ KAO DISPEČER BEZ ISKUSTVA?

Drugo, najčešće pitanje, koje svakodnevno dobijam, jeste kolike su plate dispečera. Hajde odmah da ubijemo mit (iliti dezinformacije ovog tipa). NIKO vam kao nekom ko nema iskustva neće dati platu $2000.
Prosečna plata neiskusnog dispečera je od 60.000 din do 80.000 ($550-$750), i zavisi od firme do firme (dakle svaka firma ima svoja pravila). Samo napredovanje, u mnogome zavisi  od Vas samih, odnosno koliko brzo se uklopite u sam posao. Rast plate u većini firmi možete da očekujete nakon 6 meseci rada (to je optimalno vreme za koje firme smatraju da imate dovoljno iskustva kako biste mogli samostalno da radite ovaj posao), uz napomenu da se zaista vidi Vaš napredak (ukoliko napretka nema, male su šanse da i plata raste). 

Ukoliko do sada niste pogledali, na našem YouTube kanalu možete pronaći priče iskusnih dispečera, koje Vam mogu olakšati Vaše početke, i pripremiti Vas za ono što Vas čeka. Ukoliko do sada niste pogledali naš blog šta je sve potrebno da biste postali dispečer, obavezno pogledajte, kako biste na vreme znali šta Vas to čeka kao buduće dispečere.

Početne plate za dispečere u Srbiji kreću se od 60.000 dinara do 80.000 dinara

Pored raznih kurseva koje imate u ponudi, kratak vodič za dispeč možete pronaći na našem sajtu, potpuno je besplatan i sadrži sve ono što Vam je potrebno da znate na samom početku Vaše dispeč karijere.