prednosti i mane posla dispecer

PREDNOSTI I MANE POSLA DISPEČERA

Posao dispečera je i dalje jedan od traženijih poslova na našim prostorima. Bez obzira na to, što sve više kamionskih kompanija  traži ljude sa minimalnim iskustvom od 6 meseci, sve veći broj kandidata se odlučuje da se oproba u ovoj industriji. Kako biste bili sigurni, da li ste izabrali pravu struku, hajde da prođemo sve prednosti i mane dispečerskog posla.

TOP 4 PREDNOSTI POSLA DISPEČERA:

1. PLATE DISPEČERA U SRBIJI

Svakako da je jedna od glavnih motivacija svakoga ko ulazi u ovu industriju plata. Ono što ste verovatno do sada mogli da ispratite jeste da su plate, naročito za kandidate sa iskustvom dosta visoke. Te cifre prelaze i $2000 na mesečnom nivou, uz svakodnevnu mogućnost rasta. Naravno, ako ste novi u ovom poslu, ili tek želite da se priključite, ne možete da očekujete platu kao što to imaju iskusne kolege. Plate za početnike u većni firmi, kreću se u rasponu od $500 do $800. Tek nakon nekoliko meseci, možete da očekujete da će vaša plata da raste, a kojom će to biti brzinom u najvećem broju slučaja zavisi od vašeg zalaganja.

2. MOGUĆNOST NAPREDOVANJA

Jedna od glavnih prednosti posla dispečera, jeste svakako mogućnost napredovanja. Ovde ne mislim  samo na napredovanja u vidu plate, nego na napredovanje u svakom smislu. Svako zalaganje koje pokazujete na vašem radnom mestu vaši nadređeni u velikoj meri prepoznaju, jedan od najčešćih unapređenja koje možete da očekujete jesu pozicije team lidera i menadžera. Ukoliko imate preduzetničke preferencije, nakon samo nekoliko godina vrlo lako možete i da se ostvarite na tom polju, bilo da je otvaranje sopstvenog dispeč centra ili pružanje edukacija.

3. STVARANJE KONEKCIJA

Po meni, jedan od najlepših momenata ovog posla. Pored toga što svakodnevno upoznajete ljude širom sveta, bilo da su to brokeri, vozači, dispečeri, u velikoj meri za to imate mogućnost i kod nas. Do danas, naša dispeč zajednica broji preko 8000 ljudi koji nesebično hoće da dele svoja iskustva iz kamionske industrije, i taj broj raste iz dana u dan. Ukoliko ste propustili neku od epizodu našeg podcast-a možete je pogledati ovde.

4. RAD OD KUĆE

Što se tiče rada od kuće, trenutno ovaj “luksuz” u većini slučajeva imaju dispečeri sa preko godinu dana iskustva. Ovo nije bio slučaj do pre godinu-dve dana. Razlog, sve češćeg zapošljavanja za rad iz kancelarije, leži u činjenici da su mnoge kamionske kompanije doživele veliki rast za kratko vreme, te su odlučile da otvaraju svoje kancelarije kako u Srbiji tako i u regionu.

 

MANE DISPEČERSKOG POSLA

1. RADNO VREME DISPEČERA

Jedna od glavnih mana dispečerskog posla je svakako radno vreme. Kao što smo više puta do sada pomenuli, ukoliko se odlučite za dispeč za Američko tržište, vaša smena počinje u popodnevnim satima. Naravno, postoje i pozicije koje mogu da se rade pre podne ili noću, ali tu ne možemo da pričamo o dispečerima logističarima. Te pozicije su uglavnom track and trace ili afterhours, koje pored toga što se ne rade u udarno vreme (popodne), manje su i plaćene.

2. STRES

Nažalost, stres je nešto sa čime ćete se susretati svakodnevno na dispečerskog poziciji, naročito sada, kada se kamionska industrija suočava sa ogromnim disbalansom. Kada govorimo o stresu, on se uglavnom javlja zbog prevelikog pritiska sa kojim se trenutno suočavamo a prisutan je sa svih strana našeg posla. Sa jedne strane imamo vozače gde moramo da izvučemo maksimum kako bi i oni bili zadovoljni, sa druge strane brokeri koji svakodnevno obaraju cene tura, i onda pritisak od strane menadžmenta kako bi osigurali da je firma profitabilna.

Ukoliko se i dalje dvoumite, da li je posao dispečera za vas, možete preuzeti naš E-Book kako biste se bolje upoznali sa samim dispečerskim poslom. Ukoliko želite da naučite sve od dispeču, svakog meseca organizujemo obuke za početnike koje će vam u potpunosti biti dovoljne kako biste mogli da aplicirate za ovaj posao.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *